BMB507: Fundamental mikrobiologi (5 ECTS)
STADS: 01009301
Niveau
Bachelorkursus
Undervisningsperiode
Kurset er placeret i forårssemesteret.
Ansvarlige undervisere
Email: b.vester@bmb.sdu.dk
Yderligere undervisere
mikkelj@bmb.sdu.dk
Skemaoplysninger
Hold |
Type |
Dag |
Tidsrum |
Lokale |
Uger |
Kommentar |
Fælles |
I |
Tirsdag |
14-16 |
U55 |
07 |
|
Fælles |
I |
Tirsdag |
14-15 |
U55 |
08,10 |
|
Fælles |
I |
Onsdag |
10-12 |
U55 |
06 |
|
Fælles |
I |
Onsdag |
10-11 |
U55 |
11-13,15 |
|
Fælles |
I |
Onsdag |
13-14 |
U55 |
16 |
|
Fælles |
I |
Torsdag |
08-10 |
U110 |
22 |
|
Fælles |
I |
Fredag |
09-10 |
U55 |
06 |
|
H1 |
TE |
Onsdag |
14-16 |
U49b |
07,10-13,15-16 |
|
H1 |
TE |
Torsdag |
08-10 |
U157 |
08 |
|
H1 |
TL |
Torsdag |
09-12 |
Red Lab |
10-13 |
|
H2 |
TE |
Mandag |
08-10 |
U155 |
07-08,11-13,16 |
|
H2 |
TE |
Mandag |
08-10 |
U157 |
10 |
|
H2 |
TL |
Tirsdag |
15-18 |
Red Lab |
10-13 |
|
H2 |
TE |
Tirsdag |
08-10 |
U157 |
15 |
|
H3 |
TL |
Onsdag |
15-18 |
Red Lab |
10-13 |
|
H3 |
TE |
Fredag |
08-10 |
U49b |
07-08,10-12 |
|
H3 |
TE |
Fredag |
08-10 |
U151 |
13,15-16 |
|
H4 |
TE |
Mandag |
12-14 |
U155 |
07-08,10-13,16 |
|
H4 |
TL |
Tirsdag |
09-12 |
Red Lab |
10-11,13 |
|
H4 |
TL |
Onsdag |
11-14 |
Red Lab |
12 |
|
H4 |
TE |
Torsdag |
14-16 |
U157 |
15 |
|
Vis hele skemaet
Vis personligt skema for dette kursus.
Kommentar:
Samlæses med BMB528
Kurset kan ikke følges af studerende som har bestået BM115, BMB525 eller BMB528
Indgangskrav:
Ingen
Faglige forudsætninger:
FF503 Kemi, Biologi og Molekylær Biologi - Den empiriske eksperimentielle videnskab,
BMB531 Sygdomme hos mennesket, BMB532 Fundamental biokemi og BMB533 Molekylær biologi og proteinkemi forudsættes kendt.
Kursusintroduktion
Formål med faget er at introducere de studerende til mikroorganismers biologi og bakteriers sygdomsfremkaldende egenskaber.
Kompetencer
De studerende vil opnå et fundamentalt kendskab til mikrobiologiens centrale emneområder så de kan anvende de væsentligste mikrobiologiske begreber
De studerende vil desuden opnå praktiske færdigheder i
-
at undersøge mikroorganismer ved mikroskopi
-
at arbejde i laboratoriet under anvendelse af sterile teknikker
-
at anvende basale dyrkningsteknikker for mikroorganismer
-
at anvende metoder til isolering og karakterisering af renkulturer.
-
at undersøge interaktioner mellem bakterier og antibiotika
Forventet læringsudbytteNår kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
-
beskrive bakteriecellers opbygning på molekylært niveau
-
beskrive vækst af bakterielle populationer samt hvordan miljøfaktorer påvirker bakteriers vækst og adfærd
-
beskrive hvordan bakterier omdanner substrater til nyt cellemateriale
-
beskrive hvordan bakterielle populationer ændrer sig med tid gennem evolution
-
beskrive hvordan bakterier giver anledning til sygdomme og hvordan dette kan forhindres
-
Beskrive egenskaber af vigtige antibiotika samt resistensmekanismer mod antibiotika
-
beskrive opbygning og egenskaber af virus
Emneoversigt
- Cellestruktur
- Mikrobiel vækst
- Metabolisme og biosyntese
- Evolution og genudveksling
- Mikrobiel diversitet og økologi
- Bakterielle infektionsygdomme og værtsrespons
- Antimikrobielle forbindelser og resistens mod antibiotika
- Bakteriofager og andre vira
- Mikrobiologisk laboratorieteknik
Litteratur- Marjorie Kelly Cowan: Microbiology: A Systems Approach , 4. Edition 2012. McGraw-Hill.
Kursets hjemmeside
Dette kursus benytter
e-learn (blackboard).
Forudsætningsprøver
Rapporter over laboratorieøvelser. Bestået/ikke bestået, intern censur ved underviser.
Eksamen- og censurform:
- 3 timers skriftlig digital eksamen. Ekstern censur og karakter efter 7-trinsskalaen (5 ECTS) (01009302).
Vejledende timetal
På naturvidenskab er undervisningen tilrettelagt efter trefasemodellen dvs. intro, trænings- og studiefasen.
Introfase: 14 timer
Træningsfase: 28 timer, heraf:
- Eksaminatorie: 16 timer
- Laboratorieøvelser: 12 timer
Aktiviteter i studiefasen
Samlæses med BMB528.
Sprog
Dette kursus undervises på dansk.
Bemærkninger
Kurset kan ikke følges af studerende som har bestået BMB528.
Kursustilmelding
Se tilmeldingsfrister.
Pris for åben uddannelse
Se priser for enkeltkurser.
Denne kursusbeskrivelse var gyldig fra 1. februar 2015 til 31. januar 2016.